- A glutén nem minden esetben ártalmas. Fontos a megfelelő ételintolerancia teszt elvégzése.Különbség van a cöliákia/ lisztérzékenység (az életünk végéig tartani kell az eliminációs diétát) és a nem cöliákiás gluténszenzitivitás között, ami szintén kellemetlen tüneteket produkál.
- Mi az a glutén? Glutén = gliadin + glutenin fehérjék keveréke
- Mely gabonákban található? Búza (tönköly is!), árpa, rozs, zab. A búzaszemben benne van a megemésztéséhez szükséges enzim is, ami a növény védőszerek, a gabonák nemesítése során és a magas hő hatására módosul.
Mivel a glutén egy fehérje, nézzük meg, az emésztőrendszer mely részében történik a fehérjebontás? A gyomorban, savas környezetben, tehát érdemes a gyomrot és a mukózát is (bélfal nyálkahártyáját) megerősíteni. A szénhidrát bontása azonban már a nyálban lévő amiláz enzim segítségével elkezdődik, majd pedig lúgos környezetben, a belekben történik meg.
Javasolt minden gabonát és babfélét beáztatni min. 20 percre főzés előtt.
+ 1 Akkor lehet ártalmas a glutén, ha nem megfelelő a bélflóra, a felszívódás és át tudja lépni ez a fehérje a bélfalat.
Bővebben: http://nutriglutenfree.hu/glutenrol-maskent-workshop
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: