Nutriglutenfree

A tavaszi allergiák és az élelmiszerek kapcsolata

dandelion-760747_640

Tavasz lévén nagyon aktuális az allergiaszezon, mind a légúti, mind pedig a bőrallergiákat tekintve.

Az allergia egyre súlyosabb problémát jelent a szennyezett, vegyszeres élelmiszerek miatt. Az immunrendszer (aminek tudjuk, hogy 80%-a az emésztőrendszerben van) védekezésének rendellenes reakciója. A táplálékmolekula antigénként viselkedik, a folyamatban túlzott hisztamin szabadul fel, ami gyulladást okoz és a test tévesen veszélyes támadónak azonosít bizonyos ételeket, virágport és légköri szennyeződéseket, a fehérvérsejtek túlzott mértékben reagálnak.

Az amúgy veszélytelen élelmiszerek, amiket korábban nyugodtan fogyasztottunk hirtelen allergiás reakciót váltanak ki.

Leggyakoribb allergének: tej, tojás, hal, mogyorófélék, búza.

Az allergia, ami nagyon gyors reakció, nem összekeverendő az étel-intoleranciával, melynek tünetei az étkezés után pár órával jelentkeznek.

Hasznos tipp: B, C- vitamin, Cink, Omega -3 bevitele, illetve édesgyökér, máriatövis, ehinácia, galaj és orbáncfű tea.

Gyulladáscsökkentő ételek: gyömbér, kurkuma, fokhagyma, fermentált zöldségek

A stressz természetesen nem kedvez a folyamatnak, mivel az állandó készenlét kimeríti a mellékvesét, ami állandó kortizol (stressz hormon) termelésre kényszerül. Ez a folyamat felborítja a hormonháztartást, mert egyéb hormontermelésre is kihat, Pl.: pajzsmirigy, hasnyálmirigy – inzulin, illetve az ivarmirigyekre (felborulhat az ösztrogén – tesztoszteron) szint is. Ha sűrűn érezzük fáradtnak magunkat kerüljük az alábbi élelmiszereket: kávé, tea, kakaó, cukor, krumplifélék, paradicsom, paprika és padlizsán.

Forrás: Gyógyítsd magad, Michael Van Straten

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!